Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow ож-олен arrow ОЗИМІ КУЛЬТУРИ
   

ОЗИМІ КУЛЬТУРИ

— однорічні с.-г. рослини, які для проходження стадії яровизації потребують у по чатковий період розвитку тривалого діяння знижених температур. Для нормального розвитку О. к. їх сіють восени; в наступному році вони викидають стрілку й утворюють насіння. Основна відмінність О. к. від ярих полягає в тому, що при весняній сівбі типові озимі форми в рік сівби не плодоносять. В СРСР, у т. ч. на Україні, в с.-г. практиці найбільше значення мають озимі хліба — пшениця, жито, ячмінь. Вони здебільшого врожайніші, ніж ярі, і крім того дають значні організаційно-госп. вигоди, оскільки здійснення великого обсягу посівних робіт восени знижує напруження в період весняної сівби. О. к. вегетують восени 1,5—2 місяці. За цей час вони розвивають міцну кореневу систему, загартовуються (див. Загартовування рослин) і майже цілком закінчують кущіння. За сприятливих умов загартовування рослин в їх організмі відбуваються фізіол. та біохім. зміни, внаслідок яких підвищується зимостійкість рослин до низьких температур та ін. несприятливих умов зимівлі. Навесні О. к. починають рости з перших теплих днів. До О. к. належать і озима вика, деякі озимі форми дворучок, зимуючі форми гороху, озимий ріпак, деякі форми рижію.

Літ.: Бугай С. М. Рослинництво. К.. 1978.

 

Схожі за змістом слова та фрази