Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow петре-пир arrow ПИВОВАРСТВО
   

ПИВОВАРСТВО

пивоваріння — виготовлення пива з зернової сировини, хмелю і води спиртовим бродінням. Відоме з давніх часів у Вавілоні, Єгипті, Греції, Персії, пізніше — в Київській Русі, Німеччині, Чехії, Іспанії, Франції та ін. країнах. П. полягає у виготовленні солоду (продукту штучного пророщування зерен ячменю при певній т-рі і вологості), пивного сусла (водного екстракту складових частин солоду, його замінників та хмелю), зброджуванні сусла пивними дріжджами, доброджуванні і визріванні "молодого" пива, фільтруванні і розливанні готового пива. Для виготовлення солоду очищений і відсортований ячмінь спочатку замочують у воді, пророщують, після чого зелений солод висушують, з нього видаляють ростки, а далі його витримують протягом місяця. Щоб одержати сусло, очищений від пилу і ростків солод подрібнюють і екстрагують теплою водою. Нерозчинені речовини солоду розчинюють, використовуючи ферментативний гідроліз. Потім сусло фільтрують, кип'ятять з хмелем, надаючи йому належного аромату і смаку. Зброджують сусло в бродильних апаратах при т-рі 5—10° С протягом 7—10 діб. Доброджує і визріває "молоде" пиво у закритих циліндричних посудинах (танках) 21— 100 діб. Після фільтрування готове пиво розливають у бочки, пляшки або банки. Проблеми П. досліджують у Всесоюзному н.-д. ін-ті пиво-безалкогольної пром-сті (Москва), Харчової промисловості харківському проектно-конструкторському і технологічному інституті та ін. установах. Див. також Пиво-безалкогольна промисловість.

Л. С. Мілоста.