Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow ож-олен arrow ОКСАЛАТИ
   

ОКСАЛАТИ

(від грец.— щавель)—солі щавлевої кислоти. Розрізняють О. кислі (напр., НООС — COOK) і середні (КООС — COOK та ін.). О.— кристалічні речовини, погано розчиняються у воді (за винятком О. лужних металів і амонію). О. калію і кальцію містяться у клітинному соку багатьох рослин (щавлю, шпинату, огірків тощо). У тваринному організмі є продуктом обміну речовин і бувають однією з причин нирковокам'яної хвороби. Застосовують в аналітич. хімії (О. амонію), у фарбуванні (О. алюмінію

і сурми), у фотографії тощо. оксалатна кислота — те саме, що й щавлева кислота.