Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow крос-куй arrow КРЯЧКИ
   

КРЯЧКИ

(Sterninae) — підродина птахів род. мартинових. Довж. тіла 21—54,5 см, маса 40—640 г. Забарвлення сіре з білим, на голові чорна "шапочка". 43 види, поширені по всьому світу. В СРСР — 10 видів, у т. ч. в УРСР — 9, з них найпоширеніші К.: чорний (Chli-donias nigra), річковий (Sterna hirundo) і малий (S. albifrons). K. селяться колоніями по берегах річок, морів, озер тощо. Гнізда примітивні, іноді плаваючі, часто яйця лежать просто в ямці. Кладку з З (іноді 1—2 або 4) плямистих яєць насиджують 14—22 доби. Живляться К. комахами, водяними безхребетними, деякі—рибою. Викопні рештки відомі з неоген, і антропоген, відкладів.

О. Б. Кістяківський.

Крячки - leksika.com.ua