Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow холо-хрін arrow ХОЛОДИЛЬНА ТЕХНІКА
   

ХОЛОДИЛЬНА ТЕХНІКА

— галузь техніки, пов'язана з одержанням, підтриманням і використанням штучного холоду в межах т-р від 10 до —150 °С (від 283 до 123 К). Нижчі т-ри стосуються кріогенної техніки. До засобів X. т. належать холодильники (див. Холодильник промисловий, Холодильник побутовий) і рефрижератори, в яких штучний холод одержують за допомогою холодильних машин, а також льодогенератори, термобарокамери, спец. електронні термобатареї, морозильні установки, заморожу вальні труби (колонки), охолодні речовини — водяний і "сухий лід" (див. Лід штучний), скраплені гази тощо. В СРСР проблеми X. т. досліджують гол. чин. в наук.-виробн. об'єднанні ВНДІхолодмаш (Москва), Фізико-технічному інституті низьких температур АН УРСР, Одеському технологічному інституті холодильної промисловості. Розвиткові X. т. сприяли праці Б. І. Веркіна, В. С. Мартиновського, І. Г. Чумака, І. М. Зеліковського, Е. І. Каухчешвілі, В. Б. Якобсона та ін. Засоби і методи X. т. використовують у машинобудуванні, будівництві, хім., нафтопереробній і харчовій промисловості, медицині, біології тощо.

Літ.: Якобсон В. Б. Малые холодильные машины. М., 1977; Чумак И. Г. [та ін.]. Холодоснабжение предприятий мясной и молочной промышленности. К., 1979; Холодильная техника. Энциклопедический справочник, кн. 1-3. М., 1960-62.

В. Ф. Возний.

 

Схожі за змістом слова та фрази