Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow закат-запоріж arrow ЗАМОРОЖУВАННЯ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ
   

ЗАМОРОЖУВАННЯ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ

— спосіб консервування, який полягає в охолодженні продукту до температури, значно нижчої за температуру заморожування його соків. Така т-ра (т. з. кріоскопічна) становить у середньому для м'яса від — 0,6 до 1,2° С, молока — 0,55° С, риби від —0,6 до —2° С, яєць — 0,5° С. 3. х. п. провадять при т-рі від—10 до —25° С (інколи до —50° С і нижче) в морозильних камерах холодильників промислових або швидкоморозильних апаратах, використовуючи холод, який виробляють у холодильних машинах. У процесі 3. х. п. вся вода в продуктах замерзає (дрібні кристалики льоду, що утворюються при цьому, не порушують оболонки тканини), практично повністю припиняються життєдіяльність мікрофлори й активність ферментів, внаслідок чого довго зберігаються харч. якості продуктів, що не втрачаються і після розморожування.

 

Схожі за змістом слова та фрази