Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow імпот-інсп arrow ІНГРЕДІЄНТ
   

ІНГРЕДІЄНТ

[від лат. ingrediens (ingredientis) — вхідний] — 1) Складова частина хім. сполуки або суміші; 2) І. у біології — види рослин, що тимчасово входять до складу рослинних угруповань (фітоценозів) посушливих областей. Кількість їх дуже змінюється в різні роки залежно від погодних умов. У посушливі роки І. можуть зовсім не розвиватися. Розр.зняють І. весняні, літні й осінні. Типовими І. є стоколос розчепірений, конюшина рівнинна, хрінниця пронизанолиста тощо. Термін "інгредієнт" запропонував укр. і польс. ботанік Й. К. Пачоський (1910). Деякі вчені розуміють І. як асектатори, тобто постійні компоненти угруповання, які, проте, не домінують.