Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow паш-перг arrow ПЕПСИН
   

ПЕПСИН

(від грец. — травлення) — протеолітичний фермент класу гідролаз; міститься в травному соку ссавців, птахів, плазунів і більшості риб. Відіграє важливу роль у травленні, має здатність каталізувати розщеплення пептидних зв'язків у білках та пептидах з утворенням простіших пептидів та вільних амінокислот. Належить до числа ендопептидаз, тобто розщеплює пептидні зв'язки всередині поліпептидних ланцюгів. За хім. природою П.— глобулярний білок з мол м. бл. 34 500, максимально активний при рН 1—2 (рН шлункового соку). Попередник П.— пепсиноген, виробляється залозистими клітинами шлунка. П. використовується в харч. пром-сті, медицині, а також у лабораторіях для вивчення первинної структури білків.