Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow роск-руж arrow РУБЕЦЬ
   

РУБЕЦЬ

— перший відділ складно побудованого шлунка більшості жуйних. Має форму великого мішка. Місткість Р. становить бл. 100 л. Біол. роль Р. полягає в пристосуванні тварин шляхом їх симбіозу з мікроорганізмами і найпростішими до перетравлювання грубої рослинної їжі при відсутності ферментів власне Р. До Р. надходить подрібнена рослинна їжа, що складається з целюлози, пектину, крохмалю, лігніну, а також білків і ліпідів, змочена слиною, яка у жуйних не має ферментів і є розчином солей. Мікрофлорою Р. не перетравлюється тільки лігнін. Целюлоза в Р. піддається гідролізу ферментами целюлозо-розщеплюючих анаеробних бактерій з утворенням глюкози, яка далі зброджується ін. бактеріями Р. Кінцевий результат зброджування — утворення орга-ніч. кислот (оцтової, масляної, молочної та ін.), спиртів, газів (Н2, СО2 і метану). Порушення рівноваги в утворенні продуктів симбіотичного метаболізму призводить до нагромадження газів і розладнання механізму зригування, за допомогою якого тварини позбавляються зайвих газів: виникає симптом "здуття живота", і без своєчасного лікування тварини гинуть. Частково розщеплена в Р. їжа разом з залишками мікробної маси надходить до наступних відділів шлунка, де перетравлюється ферментами, зокрема протеазами шлункового соку.

Г. С. Сокирко.

 

Схожі за змістом слова та фрази