Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow мут-мят arrow М'ЯСНА ПРОМИСЛОВІСТЬ
   

М'ЯСНА ПРОМИСЛОВІСТЬ

—галузь харчової пром-сті, підприємства якої здійснюють заготівлю та забій худоби, птиці, кролів та виготовляють м'ясо, ковбасні вироби, м'ясні консерви, напівфабрикати (котлети, пельмені та ін. кулінарні вироби). Поряд з виробн. харч. продуктів М. п. випускає сухі тваринні корми, цінні мед. препарати (інсулін, гепарин, ліпокаїн та ін.), а також амінокислоти та перо-пухові вироби. Асортимент продукції М. п. становить бл. 400 найменувань. У дореволюц. Росії перші комунальні бойні збудовано у 80-х рр. 19 ст. в Петербурзі та Москві. В 1913 в Росії вироблено 1,3 млн. т м'яса. В СРСР М. п.— високорозвинута галузь, що включає значну кількість великих механізованих підприємств. В 1979 в Рад. Союзі вироблено 9,6 млн. т м'яса, 3,1 млн. т ковбасних виробів, 1,2 млн. т м'ясних напівфабрикатів. На тер. дореволюц. України підприємства по забою худоби і птиці та переробці м'яса працювали в Києві, Одесі, Харкові, Херсоні, Львові та ін. містах. У довоєнні роки в республіці було збудовано потужні м'ясокомбінати з холодильниками в Полтаві, Києві, Вінниці, Мелітополі, Кременчуці, Миколаєві, Дніпропетровську, Ворошиловграді та Одесі і птахокомбінати — в Козятині (Вінн. обл.), Первомайську (Микол.обл.), Бахмачі (Черніг. обл.). Докорінно реконструйовано діючі підприємства. Під час Великої Вітчизн. війни 1941—45 підприємствам м'ясної пром-сті СРСР заподіяно великих збитків. Так, на Україні було зруйновано майже всі м'ясокомбінати. Дуже потерпіло і тваринництво. В післявоєнні роки підприємства М. п. відбудовано на новій тех. базі. Широко розгорнулось нове буд-во, що велося за типовими проектами, для яких характерні комплексність споруд, механізація та конвейєризація технологічних процесів. Було збудовано потужні підприємства М. п. у великих пром. центрах. Найпотужніші підприємства галузі в УРСР: Київський м'ясокомбінат, Вінницький м'ясокомбінат, Дніпропетровський, Ворошиловградський, Одеський, Полтавський м'ясокомбінати. Крім держ. пром-сті, переробкою худоби децентралізованих заготівель займається споживча кооперація. Широкого розвитку набуває виробн. пташиного м'яса, зокрема бройлерів на спеціалізованих птахофабриках М-ва радгоспів УРСР, які містяться поблизу пром. центрів республіки. В 1979 в республіці 5уло вироблено 213,4 тис. т м'яса птиці (1965 — 32,1 тис. т). Виробн. м'яса (включаючи субпродукти 1-ї категорії) із сировини держ. ресурсів за 1981—85 порівняно з 1980 в країні зросте на 34%. Для М. п. важливе значення мають випереджаючі темпи розвитку холодильного й енергетичного господарства, повне використання відходів виробн. для випуску сухих білкових кормів. Розробкою наук. питань дальшого розвитку М. п. займаються Всесоюзний н.-д. ін-т м'ясної пром-сті (Москва), М'ясної і молочної промисловості український науково-дослідний інститут, Укр. держ. інститут по проектуванню м'ясної і молочної промисловості (Київ).

А. С. Головіна.

М'ясна промисловість - leksika.com.uaМ'ясна промисловість - leksika.com.ua

 

Схожі за змістом слова та фрази