Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow Ж-жир arrow ЖИРОРОЗЩЕПЛЮЮЧІ МІКРООРГАНІЗМИ
   

ЖИРОРОЗЩЕПЛЮЮЧІ МІКРООРГАНІЗМИ

- мікроорганізми, що розкладають жири рослинного і тваринного походження та використовують їх як джерело вуглеводного живлення й енергії. Ж. м. синтезують ферменти ліпази. До групи Ж. м. належать різні види плісеневих грибів (з родів Aspergillus, Penicillium), дріжджі (з родів Candida, Debariomyces, Rhodotorula), а також ряд аеробних (див. Аероби) і анаеробних (див. Анаероби) неспороносних бактерій (з родів Pseudomonas, Clostridium). Розкладаючи жири рослинних і тваринних решток у грунті й водоймах, Ж. м. відіграють значну роль у кругообігу вуглецю в природі. Ж. м. спричинюють псування продуктів і промислових матеріалів, що містять жири.

Л. Й. Рубенчик.

 

Схожі за змістом слова та фрази