Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow Ж-жир arrow ЖИРНІ КИСЛОТИ
   

ЖИРНІ КИСЛОТИ

- аліфатичні карбонові кислоти. За кількістю вуглеводних атомів у молекулі їх поділяють на нижчі (до З вуглеводних атомів), середні (від 4 до 9) і вищі (від 10 до 24). Нижчі Ж. к. - леткі рідини, середні - масла, вищі - воскоподібні речовини. Ж. к. входять до складу ліпідів, містяться в тваринних і рослинних тканинах, виконуючи важливі функції - енергетичну і пластичну (див. Біоенергетика, Жировий обмін, Трикарбонових кислот цикл, Мембрани біологічні). Деякі Ж. к. (лінолева, ліноленолева і арахідинова) є біологічно активними речовинами (вітаміни F). Вищі Ж. к. широко використовуються у виробництві мил, синтетичного каучуку і гумових виробів, лаків, оліф, емалей та ін. Одержують Ж. к. з тваринних і рослинних жирів, а також синтетичним шляхом при окисленні парафінових вуглеводів (з похідних нафти).

 

Схожі за змістом слова та фрази