Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Енциклопедичний словник-довідник з туризму arrow п arrow ПІДПРИЄМСТВО ХАРЧУВАННЯ
   

ПІДПРИЄМСТВО ХАРЧУВАННЯ

- підприємство індустрії гостинності, що спеціалізується па приготуванні страв і напоїв, обслуговуванні та наданні їжі гостям. До типів П. х., що використовуються в туризмі, належать: ресторан; кафетерій; їдальня; піццерія; буфет; кав'ярня; підприємство швидкого харчування; кейтеринг. Головне місце в підприємстві харчування займає кухня - виробничий центр підприємства харчування, де на попередні побажання готуються страви. Замовлення надходять від офіціантів ресторанів на основі складеного і пропонованого клієнтам меню, а також з банкетної зали, де перелік страв та їхня кількість попередньо визначені й оплачені. Кухарі за наявними рецептурами (сукупність обов'язкових правил готування страв і напоїв) і технологічними картами готують відповідні страви. Виникнення технологій швидкого приготування їжі пов'язане насамперед з появою в 50-60-х рр. XX ст. заморожених продуктів. Нові технічні засоби дали можливість готувати не тільки традиційні гамбургери і смажених курчат, а й страви європейської і мексиканської кухні, морепродукти.

 

Схожі за змістом слова та фрази