Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow холо-хрін arrow ХОЛОДОСТІЙКІСТЬ РОСЛИН
   

ХОЛОДОСТІЙКІСТЬ РОСЛИН

— здатність рослин витримувати тривалий вплив низьких плюсових температур (від 1° до 10 °С). Холодостійкість властива рослинам помірної зони (напр., ячмінь, овес, горошок, льон та ін.). Визначається здатністю рослин в період охолодження відповідно перебудовувати свій обмін речовин і характеризується збереженням структури цитоплазми і нормальним функціонуванням ферментативних систем (див. Ферменти). У різних органів рослин ступінь холодостійкості неоднаковий. Напр., у кукурудзи і гречки найменш холодостійкі стебла, в огірків і арахісу — корені. X. р. зростає при внесенні калійних добрив, підвищенні вологості грунту і повітря (зрошенні), достатньому освітленні, при відповідному загартовуванні рослин, зокрема дією низьких плюсових температур на проросле насіння теплолюбних рослин тощо. Велике значення має виведення холодостійких сортів. Див. також Зимостійкість рослин.

 

Схожі за змістом слова та фрази