Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow холо-хрін arrow ХОЛОДИЛЬНИК ПРОМИСЛОВИЙ
   

ХОЛОДИЛЬНИК ПРОМИСЛОВИЙ

— споруда (ємкість), де охолоджують, заморожують і зберігають при низькій т-рі харчові продукти, що швидко псуються (див. Заморожування харчових продуктів, Охолоджування харчових продуктів). Великі X. п. є самостійними підприємствами зі складами, морозильними камерами, відповідним устаткуванням тощо. Є X. п.: заготовчі, виробничі (ці холодильники можуть бути цехами м'ясокомбінатів та ін. харч. підприємств), базисні (резервні), розподільні (такі холодильники з цехами по виробн. морозива, фасування масла тощо наз. холодокомбінатами), портові і торговельні. Місткість їх від 10 (торговельні X. п.) до 35 тис. т (базисні, розподільні X. п.). Т-ра охолодження продуктів у них від 10—12 (заготовчі X. п.) до —20 -і- ЗО °С (базисні, розподільні X. п.). Штучний холод у X. п. створюється холодильними машинами або охолодними речовинами (льодом штучним, скрапленими газами тощо). Іноді використовується природний холод навколишнього середовища. Заготовчі і торг. X. п. являють собою звичайно камери (шафи), інші X. п.— одно-або багатоповерхові будинки з теплоізоляцією. В УРСР найбільші X. п. (холодокомбінати) місткістю по 16 тис. т споруджено в Києві та Одесі.

В. Ф. Возний.

 

Схожі за змістом слова та фрази