Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow ож-олен arrow ОЖИРІННЯ
   

ОЖИРІННЯ

— різної етіології надмірне відкладання жиру в тканинах організму (гол. чин. у підшкірній клітковині). Найчастіше О. спостерігається у віці 40—50 років і пов'язане з віковими змінами обміни речовин. Причиною О. може бути надмірне споживання їжі, багатої на жири, вуглеводи, що посилює виділення в організмі інсуліну, який сприяє перетворенню вуглеводів на жири, а також споживання алкоголю, малорухливий спосіб життя, спадковість, порушення нервової і гормональної регуляції обміну речовин. З розвитком О. вторинно порушується регуляція з боку гіпоталамічних центрів нервової системи, що ще більше посилює відкладання жиру. Прийнято розрізняти 4 ступені ожиріння залежно від маси хворого: 1-й — перевищення маси тіла порівняно з нормою до 30%, 2-й — від ЗО до 50%. 3-й — від 50 до 100% і 4-й — більше 100%.

О. негативно впливає на організм, знижує працездатність, стійкість до інфекцій, сприяє виникненню цукрового діабету, жовчнокам'яної хвороби, атеросклерозу, гіпертонічної хвороби, інфаркту міокарда та ін. захворювань. Лікування: суворе і систематичне додержання дієти (тільки за рекомендацією лікаря), посилені фіз. вправи тощо.

В. П. Комісаренко.