Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow оре-осі arrow ОРЕЛ
   

ОРЕЛ

(Aquila) — рід хижих птахів род. яструбових. Розмах крил 2—2,4 м, маса від 650 г до 6 кг. Крила широкі, міцні; кігті великі, дуже загнуті й гострі. Цівка оперена до основи пальців. Оперення буре або коричневе. Гнізда О. будують на деревах, скелях або на землі. В кладці 1—3 яєць; насиджують самець і самка бл. 45 діб. Живляться дрібними ссавцями, птахами, плазунами, іноді падлом. 10 видів, поширені в лісах, степах, пустелях, горах Європи, Азії, Пн. Америки і Африки. В СРСР —

7 видів, у т. ч. в УРСР — 6, з них беркут, могильник, О. степовий (А. гарах), О.-карлик (А. реnnаta) включені до Червоної книги Української PCP. У викопному стані О. відомі починаючи з міоценових відкладів.

В. М. Зубаровський.

Орел - leksika.com.ua

 

Схожі за змістом слова та фрази