Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow стад-статус arrow СТАТИСТИКА ЯКОСТІ ПРОДУКЦІЇ
   

СТАТИСТИКА ЯКОСТІ ПРОДУКЦІЇ

—галузь економічної статистики, яка вивчає досягнутий рівень якості продукції та його зміни, фактори, що визначають цей рівень, та виявляє резерви його підвищення до економічно оптимального. Завданням С. я. п. є розробка системи показників, які кількісно характеризують рівень і динаміку якості однорідних груп продуктів, а також зведених показників по окремих підприємствах, галузях нар. г-ва. Статистика визначає якість продукції на стадії її виробн. та на стадії споживання. Рівень виробничої якості встановлюють як відповідність ряду тех. характеристик виробів держ. стандартам, тех. умовам та ін. аналогічним документам, в яких визначається встановлений мінімум вимог до продукції. Для обліку якості продукції на стадії її виробн. широко використовують статистичні методи контролю (поточний, приймальний, за оцінкою), що грунтуються на вибірковому спостереженні. Критерії якості продукції в процесі споживання можуть бути виражені кількісно (довговічність, надійність), інколи вони не піддаються кількісному виразу (зовнішній вигляд виробу, його відповідність естетичним вимогам тощо). В ряді галузей пром-сті для характеристики якості продукції використовують дані статистичної звітності підприємств про якість пром. продукції за даними рекламацій. Для зведеної характеристики якості готової продукції використовують, зокрема, показник, що визначає питому вагу продукції вищої категорії якості в заг. обсязі її випуску. Статистичні методи обліку якості продукції на загальногосп. рівні використовують лише в деяких галузях нар. г-ва, застосовуючи їх до особливостей продукції та умов її виробн. Самостійним завданням С. я. п. є визначення величини економії або втрат нар. г-ва від змін якості продукції.

М. І. Сосновська.

 

Схожі за змістом слова та фрази