Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow термо-тик arrow ТЕРПЕНИ
   

ТЕРПЕНИ

(від терпентин) —природні вуглеводні заг. формули (С5Н8)n. Всі Т. розглядають як продукти полімеризації ізопрену. Розрізняють монотерпени, або Т. (n = 2), сесквітерпени (n = 3), дитерпени (n = 4), тритерпени (n = 6) тощо. До політерпенів (п до десятків тисяч) належать каучук натуральний і гутаперча. Залежно від будови молекули розрізняють Т. ациклічні (з відкритим ланцюгом вуглецевих атомів), напр. мірцен, і циклічні (містять одне або кілька неароматичних кілець), напр. лімонен, камфен. Т. (за винятком політерпенів) — легкорухливі безбарвні рідини з густ. менше 1000 кг /м3; 150—300 °С; нерозчинні у воді, добре розчиняються в органічних розчинниках (спирті, ефірі та ін.). Мають приємний запах, легко окислюються на повітрі: здатні до реакцій приєднання (напр., кисню), ізомеризації, полімеризації. Т. та їхні похідні є складовими частинами різних ефірних олій, які виділяють з квітів, плодів, листя та ін. частин рослин; особливо багаті на Т. хвойні породи дерев. Добувають їх ректифікацією, виморожуванням (напр., ментол із м'ятної олії) та ін. методами. До Т. відносять: камфору, ментол, пінени, стерини, гормони, терпінгідрат, скипидар, каніфоль тощо. Застосовують Т. та їхні похідні в парфюмерії, у виробн. лікар. препаратів, мастил, флотореагентів, інсектицидів та ін.