Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow подор-полін arrow ПОЖИВНІ СЕРЕДОВИЩА
   

ПОЖИВНІ СЕРЕДОВИЩА

— рідкі або тверді середовища, на яких в лабораторних або промислових умовах вирощують бактерії, мікроскопічні гриби, найпростіших, віруси, культури клітин. За допомогою П. с. одержують чисті культури мікроорганізмів та культури тканин, вивчають морфологічні, фізіологічні, культуральні та ін. властивості, а також проводять кількісний облік, диференціацію клітин, зберігають їх тощо. Розрізняють П. с. природного походження, склад яких точно не встановлено (рослинні та м'ясні відвари, настої, екстракти, солодове сусло, молоко, яйця, сироватка, соки плодів, шматочки картоплі, моркви, внутр. органів тварин, зерна рису, пшона тощо), та синтетичні П. с, які містять розчини певних мінеральних і органічних солей, вуглеводів, амінокислот, вітамінів тощо. Використовують також напівсинтетичні П. с. Тверді П. с. одержують додаванням до рідких П. с. агар-агару, желатину, рідше—силікагелю. Всі П. с. стерилізують (див. Стерилізація) в автоклаві або фільтруванням через спеціальні фільтри. При виготовленні певного П. с. особливе значення має встановлення відповідного рН. Розрізняють універсальні П. с, на яких можуть рости багато груп мікроорганізмів, елективні П. с, що забезпечують розвиток мікроорганізмів з певними фізіол. властивостями, диференціально-діагностичні П. с, які, зокрема, дають змогу визначати патогенні мікроорганізми, та ін. Одні мікроорганізми (напр., автотрофи) ростуть на П. с, що містять лише розчини неорганічних солей, інші (напр., гетеротрофи) — на складних природних та синтетичних П. с. На безазотних П. с. виділяють організми, що фіксують азот. Про здатність досліджуваних мікроорганізмів до біосинтезу протеолітичних ферментів свідчить розрідження м'ясо-пептонового желатину та просвітлення молока. В промисловості на П. с. одержують велику кількість мікробної маси і продуктів метаболізму мікроорганізмів: антибіотики, вітаміни, амінокислоти тощо.

Є. І. Квасников.

 

Схожі за змістом слова та фрази