Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow мел-мерл arrow МЕЛЯСА
   

МЕЛЯСА

(франц. melasse) — відходи цукробурякового виробництва; темна, сиропоподібна рідина зі специфічним запахом. Застосовують у годівлі с.-г. тварин. М. містить (у %): 58—60 вуглеводів (переважно цукрів), 20—25 води, 6л. 9 азотистих і 7—10 мінеральних речовин. В 1 кг М. 0,77 корм, од. і 45 г перетравного протеїну. М. використовують для здобрювання грубих кормів (солом'яна січка, полова), що підвищує їх поїдання і смакові якості. У великих кількостях М. спричинює у тварин розлад травлення. Як зв'язуючий інгредієнт М. використовують при виробн. брикетів кормових. М. входить до складу комбікормів.